Oldal kiválasztása

Lehet, hogy nem gondolnád, de amikor scrapbook alkotásokat hozol létre, magára a folyamatra akár digitális, akár hagyományos, kézműves technikát alkalmazol, úgy is tekinthetsz, hogy tulajdonképpen klasszikus értelemben kiadványszerkesztést végzel.

A célod az, hogy esztétikus alkotások szülessenek, s ebben nagy segítségedre lehetnek azok az alapelvek, amelyeket a tipográfusok és a grafikusok már évszázadok óta alkalmaznak egy-egy nyomdai kiadvány létrehozása közben.

Ezek olyan aranyszabályok, amelyek az emberben benne lakó, természetes harmóniára való törekvés miatt nem tűnnek bonyolultnak, de, ha betartjuk őket, látványos eredményeket érhetünk el!

Szeretném, ha megismernéd ezeket az alapelveket! Az alapelvek áttekintésében segítségedre lesz, hogy gyakorlásképpen együtt áttekintjük korábban készült scrapbook oldalaimat! Segítek észrevenni benne, hol használtam ezeket a szabályokat.

Ha már te is összeállítottál néhányat, javaslom, vedd elő ezeket, és ezzel a szemlélettel nézd végig őket! Gondold át, mit változtatnál ma, amikor már ismered ezeket a szabályokat, vagyis próbáld megérteni és elsajátítani a szabályok lényegét! Legújabb oldalaidon pedig, alkalmazd ezeket az alapelveket! Te magad is örülni fogsz az eredményeknek!

konyv_tervezz-batranA következő négy (+1) leckében röviden bemutatom a négy alapelv lényegét. Az alapelvek e felsorolását Robin Williams: Tervezz bátran! című könyvéből ismerheted meg részletesen, amit szeretettel ajánlok! Bár nem scrapbookról, hanem nyomdai kiadványokról szól, kiválóan alkalmazhatod őket scrapbook oldalaid összeállítása közben!

Korábbi tanfolyami résztvevőim, akik beszerezték, elismerően nyilatkoztak a könyvről és később elmondták, új világot nyitott meg számukra a scrapbookban is.

Alkotás során előfordulhat majd, hogy azt veszed észre, nem elég egyetlen alapelvet alkalmaznod a siker érdekében. Tanácsom, hogy egyesével tanuld meg őket, ezután azt fogod észrevenni, hogy ösztönösen alkalmazod mind a négyet!

A négy alapelv a következő: Tagolás, Ismétlés, Elrendezés és Kontraszt alapelve.

Pin It on Pinterest

Share This