Oldal kiválasztása

Az alkotói folyamat 3. lépése a Gyűjts magad köré minden fontosat. De, hogyan választhatsz legjobban papírt? Ebben a részben felsorolok néhány szempontot, ami segíthet a döntésben.

A scrapbookpapírokat különböző szempontok szerint különböztethetjük meg egymástól. Írásomban néhány tippet olvashatsz arról is, mikor milyen scrapbookpapírt ajánlok használni.

scrapbookpapirok

 • Színek szerint: Alapvető szabály, hogy azok a papírok alkotják a legharmonikusabb képet, amelyeknek mintázatában az egyik szín megismétlődik a másik papíron. Ilyenkor akár a mintázat is figyelmen kívül hagyható. Például, én is használtam már nyári mintázatú kék papírt, téli oldalhoz, mert az árnyalata passzolt vagy épp, fordítva. Egymással színben harmonizáló, de különböző mintázatú albumpapírokból csodálatos papírcsokrot állíthatsz össze scrapbook oldalainkon.
 • Mintázat szerint:
  • Az aprómintás és a pettyes háttérpapírok többnyire világosabb tónusúaknak tűnnek ha egy ugyanolyan színekből álló, de egyszínű háttérpapír mellé tesszük őket. Ezért ezeket a papírokat akkor hasznád, ha a ráhelyezett elemekre szeretnéd irányítani a tekintetet. Ha aprómintás háttérpapírt használsz, egyszínű, kontrasztos színekkel tudod elérni a hatásos kiemelést.
  • A csíkos papírok a csíkok irányába irányítják és vezetik a szemlélő tekintetét. Úgy használd a csíkos papírokat, hogy azokon a csíkok a fókuszpont, vagy a hangsúlyozni kívánt elem felé fussanak.
  • A nagymintás és kockás papírok használatához nagy gyakorlat szükséges. A kontrasztot itt a minták színével megegyező, egyszínű papírral vagy díszítőelemmel tudod megteremteni. A nagy minta ellentéte az apróminta és az egyszínű felület. A különböző mintás papírokat, amennyiben karakteres színekből áll, elválaszthatod egy-egy egyszínű papírcsíkkal is.
 • Hangulatok és témák szerint: Scrapbookozás közben a megfelelő papírokat kell kiválasztanunk attól függően, hogy milyen hangulatot kívánunk kifejezni oldalunkkal.  Meglepően veheted észre, hogy ha hangulatot akarsz teremteni, és csupán a színekre hagyatkozol, akár a mintázatot is figyelmen kívül hagyhatod – a hatása ugyanolyan lesz!
  • Egy gyermekről szóló oldalon az ártatlan gyermeki lélek vagy a gyerekszoba hangulatát idézheted meg az alapszínek, gyermekes minták alkalmazásával.
  • A különböző évszakokban történő események dokumentálásakor az évszakokra jellemző hangulatú papírok közül válogass. Nyári témájú oldalakhoz például a víz, a homok, a napsütés színei és mintái illenek, az őszies oldalakhoz a barnás, aranysárgás, leveles, erdőt idéző mintázatú és színű papírok, a télhez pedig a fehér, a fekete, a világoskék, vagy épp a karácsonyhoz a piros, a zöld, a fehér, a csillogás és az elegancia.
  • Az esküvői hangulat kifejezéséhez a klasszikus elegáns fehér, vajszínű, törtfehér, rózsaszínű, valamint a csillogós, bársonyos, klasszikus mintázatú papírok illenek.
 • Érzelmek szerint: A szeretetet színe a vörös, az érzelmeket mintázatát tekintve a kacskaringókkal, lendületes mintákkal, és, ha nem idegen tőlünk, a nagy minták és a virágok alkalmazásával tudod kifejezni. A szomorúságot a fekete és sötét színek és mintázatok testesítik meg, a vidámságot az élénk színek és bohókás mintázatú papírok adják vissza leginkább. A nyugalom és béke színe a fehér és a pasztell színek, főként a halványzöld, az aprómintás és pettyes papírok szintén megállapodottságot, homogenitásukból kifolyólag természetességet sugallnak. A természetes érzelmeket a natúr (bőrszínű és barna, nátronpapírt idéző textúrákkal) színek és mintázatok alkalmazásával tudod hangsúlyozni.
 • Stílusok szerint: Attól függően, hogy milyen stílusú oldalt szeretnél elkészíteni, válassz stílusában egymáshoz illő papírokat. A kontrasztot hangsúlyozhatod egy-egy oda nem illő elem szolid alkalmazásával, de törekedj itt is a harmóniára. Az elegáns papírokhoz csak elvétve használd a kopottas mintázatú társait és viszont. Elég egy egészen pici darab is a kontraszt megteremtéséhez. Néhány papírstílus: elegáns, kopott, modern, régies, fiatalos, gyermeki, nőies, férfias, fiús, lányos, vidéki, trendi, vagány stílusú papírok.

Pin It on Pinterest

Share This