Oldal kiválasztása

A „scrapbook” egy angol szó, amely a scrap = papírfecni és a book = könyv szavak összekapcsolásával jött létre. Története száz évekkel ezelőttre nyúlik vissza. Kezdetben olyan képes naplókat neveztek scrapbooknak, amely fényképeket, újságkivágásokat, személyes emlékeket, leveleket, belépőjegyeket tartalmazott, amely egy személy életében vagy életének egy eseménye szempontjából fontos volt. Mark Twain, Abraham Lincoln, és maga Viktória királynő és unokája, Erzsébet királynő is készített scrapbookalbumokat.

A scrapbooking ma ismert formája az Egyesült Államokból terjedt el és az 1990-es évek elejétől indult meg ugrásszerűen a népszerűsége. Ekkor vált ismertté Amerika-szerte az a néhány hobbikellék-gyártó cég, akik közül sokan még mind a mai napig jelen vannak és meghatározó szerepet töltenek be a scrapbook kellékek piacán. A számos új szereplővel bővült piac világméretűvé vált, s ma már világszerte több százezer, ha nem milliós rajongótábora van, s mára már komplett kézműves iparággá nőtte ki magát.

Ma már számtalan stílusban, formában és mintázatban kaphatók a scrapbookpapírok, kiegészítőelemek. Elképesztő a választék, minden témához talál az ember kincseket, amik láttán – s főleg birtokbavételük alkalmával – még a felnőtt ember is gyermeki örömöt érez a gyönyörűségtől. Nem túlzok azt hiszem, ha leírom, hiszen magam is így érzek: egy-egy scrapbookpapírtól néha hangosan felsóhajt az ember, annyira szépek.

A trendek pedig félévente változnak. Folyamatosan ontja a szakma az újdonságokat, amelyeket hatalmas expo-kon, inspiráló környezetben mutatnak be a szakma képviselőinek. A trendkövető alkotók pedig, alig várják az új papírokat, új technikákat…

A legutolsó mondatomhoz kapcsolódva, engedj meg két rövid kitérőt. Két alkalommal én is kint jártam a világ legnagyobb ilyen rendezvényén, az Egyesült Államokban, ha van kedved, végigolvashatod az erről szóló blogjbejegyzéseimet: CHA 2014 és CHA 2015.

Jómagam, 10 scrapbookozással töltött évvel mögöttem, már józanabb vagyok. Nekem is megvolt az „amit érek, kell nekem!” korszakom. Ma már az alkotás híveként inkább azt tanácsolom a kezdőknek, vásárolj, de alkoss minél többet abból, amit megvásároltál! Mert az ad igazán örömöt és elégedettséget, ha a gyűjtőszenvedélyed megvalósult scrapbookalbumokban manifesztálódik. Nem is beszélve a büszkeségről, amit rájuk nézve érzel.

A technika fejlődése és a felhasználói igények változása új trendeket teremtett a scrapbookalbumok készítése terén is. Új formátumok jelentek meg a klasszikus albumok mellett.

  • Ma már nem csak gyűrűs és post-bound típusú tasakos albumok kaphatók, hanem a rapid- vagy gyors alkotás híveit szolgálják ki az ún. pocket scrapbook (zsebes vagy ProjectLife rendszerű) albumok
  • A művészi hajlamú alkotók nagy örömére pedig, a vegyes technika (mixed-media) is bekúszott a scrapbooktechnikába, így már nemcsak „tiszta” scrapbook alapanyagokból gyártott, hanem igencsak „maszatos” scrapbookalbumok is készülnek manapság, amin sok a festék, a kreatív dekorációs anyag is.
  • A legújabb trend pedig a naptárazás (az angol szó csúnya magyarításával plannerezés (sic!)), amely tulajdonképpen a határidőnapló-vezetés és a scrapbooktechnika keresztezése.

Pin It on Pinterest

Share This