Oldal kiválasztása

Ali Edwards az egyik legnagyobb példaképem scrapbook témában, már évek óta. Az ő tanácsaira hallgattam, amikor egy írásában az alkotói folyamatát ismertette. Olyannyira hallgattam rá, hogy a mai napig így teszek én is.

Gondolataira támaszkodva megírtam az én javaslatomat is neked ebben a leckében arra nézve, hogyan készítsd el következő scrapbook alkotásodat!

Vegyük végig most az alkotói folyamat lépéseit. Hasznos tanácsokra lelhetsz az alábbi felsorolásban, mert nemcsak scrapbook oldalak, hanem bármilyen alkotás létrehozásakor praktikus lehet számodra.

1. Gondolkozz, mielőtt megszólalnál!

1 évtizede együtt

1 évtizede együtt

A scrapbookozás folyamatában a fenti tanácsot úgy kell értelmezni, hogy mielőtt belekezdenél következő oldalad megalkotásába, állj meg, és gondold végig, mi a célod az adott oldallal? Milyen üzenetet szeretnél közvetíteni vele, mi lesz az oldal tulajdonképpeni tartalma? Mit szeretnél, hogy évek múltán jelentsen, kifejezzen majd a szemlélő számára? Ha ugyanis előre megfogalmazod ezt a célt fejben, hogy mit szeretnél kifejezni vele, akkor megvalósul majd, hogy ennek lesz alárendelve a megjelenítés (a tulajdonképpeni „körítés” is), tehát az, hogyan, milyen eszközökkel kommunikálod majd a választott üzenetet.

2. Válaszd ki az elrendezéstervet!

Sáskajárás

Sáskajárás

Döntsd el, hogy hány fotóval szeretnél dolgozni és, hogy van-e köztük olyan, amelyet (vagy amelyeket) a többitől eltérő módon hangsúlyozni szeretnél. Ezután ízlésedre hagyatkozva, vagy inspirációk megtekintése után dolgozd ki vagy válaszd ki azt az alap elrendezéstervet, amelyre támaszkodni fogsz, azaz amely kiindulópontként szolgál majd új oldalad felépítése során. Amennyiben minialbumban vagy kész albumban gondolkodsz, ekkor döntöd majd el az album méretét, formáját, és az egyes oldalak elrendezéstervét is.

3. Gyűjts magad köré minden fontosat!

Ketten a meseerdőben

Ketten a meseerdőben

Ha eldöntötted, mit szeretnél kifejezni és milyen formában fogod megvalósítani, eljött az idő, hogy összeválogasd a hozzávalókat! Gyűjtsd magad köré mindazt, ami első gondolatként beugrik, hogy szívesen felhasználnád oldaladhoz! Papírokat, kartonokat,  díszítőelemeket, eszközöket, festékeket, bármit! Lehet, hogy közülük néhány egyáltalán nem fog rákerülni a kész alkotásra, hiszen, a végére le fog tisztulni benned, hogy minek kell rajta lennie, és mi az, aminek nem. A hozzávalók látványa viszont beindítja majd kreativitásod motorját, és alkotásra, ötletelésre fog sarkallni. Most kezdődik igazán a móka…!

4. Vezesd a tekintetem!

Klassz együtt alkotni

Klassz együtt alkotni

Ahhoz, hogy az első pillantás után fenntartsd az érdeklődést oldalad iránt, egyrészt el kell döntened, hol legyen a fókusz, s magát ezt a fókuszt is ki kell alakítanod. Másrészt el kell döntened, hogyan vezesd végig a szemlélő tekintetét majd az oldalon. Képletesen szólva, milyen utat járjon végig a szeme, annak, aki úgy dönt, közelebbről is megszemléli oldaladat.

Ahhoz, hogy ezt az útvonalat te irányítsd, úgy kell elhelyezni a kiegészítőelemeket és a fotókat, hogy azok mentén, általad meghatározott sorrendben haladjon majd a tekintet. Mit vegyen észre először, másodszor és harmadszor?

Szeretnéd, ha kellemes benyomást keltene az oldalad, s, hogy élvezzék nézegetni mások is. Ha hiányzik ez a fajta „irányítás”, és a tekintet ide-oda ugrál, az zavaró lesz számunkra, a szemlélőben konfliktus keletkezik. Ha viszont van egy határozott fókuszpont, (pl. egy fotó vagy egy címfelirat), egy lágy vonal, amely végigvezet az oldalon (ez akár képletesen akár szó szerint értendő), s mindezek után lezárásként egy finom végpont, akkor oldaladat klasszul megkomponáltnak tekintheted, mert létezik egy határozott útvonal, amelyen végigvezetted a szemlélőt. Ebben a szakaszban tehát ragasztás nélkül pakold ide-oda az előző pontban kiválasztott hozzávalókat.

5. Díszítőiskola

Kisbogaram

Kisbogaram

Azt, hogy oldalaidra milyen díszítőelemek kerüljenek, tudatos vagy intuitív választás alapján is eldöntheted. Lehet, hogy épp a fotó színeiből választasz ki egyet, amit megismételsz a díszítőelemeken, vagy háttérpapírokon, van úgy, hogy a kommentár egy-egy szavát vagy jelentését szeretnéd hangsúlyozni azzal, hogy a „valóságban” is megismételed egy díszítőelem formájában, vagy felnagyított változatban címként, rejtett üzeneteken kihajtható részleteken. A cél mindezzel az, hogy abszolút ellenállhatatlan oldalak szülessenek, s ezt pont bájos és érdekes részletekkel érheted el.

Néhány ötlet: használj az oldal hangulatához illő színeket, válassz olyan fotókat, amelyek leginkább kifejezik a képeken szereplő személyiségét, alkalmazz olykor különféle kézműves technikákat az oldalon (festés, varrás, hímzés, hődomborítás, maszkolás, stb.), készíts erőteljes vagy épp apró címfeliratokat. Gondold tehát át, milyen varázslatos részleteket rejtesz el, vagy teszel épp hangsúlyossá készülő oldaladon.

6. Odatenni vagy inkább elvenni? Mikor melyiket?

Édes kisfiam

Édes kisfiam

Megtalálni a helyes egyensúlyt, nem könnyű abból a szempontból, hogy scrapbook oldaladra pont annyi díszítőelem és kiegészítő kerüljön, ami még nem sok, de épp elég ahhoz, hogy az általad kifejezni szándékozott tartalom vagy mondanivaló akadálytalanul befogadható lehessen. Ez a pont tehát az egyensúly keresése és megtalálása, a harmonikus jól összeállított oldalkép elérése érdekében. Tedd rá, majd vedd el a kiegészítőket, s ezt folytasd mindaddig, míg megtalálod a helyes egyensúlyt, amelyet szíved és belső megérzésed súg neked.

Ezután pedig következhet a ragasztás, s az oldal befejezése.

Pin It on Pinterest

Share This