Oldal kiválasztása
  • Gyermeki éveinkből bizonyára könnyen felidézhetőek a klasszikus nyomdák. A gumibélyegzők teljes skálája elérhető már a scrapbookosok számára szerte a világban. Az akrilbélyegzők megjelenése előtt kizárólag ilyeneket használtak az alkotók. Előnyei, hogy tartósak, nagyon strapabíróak, klasszikus megjelenésük miatt egyfajta patinás hangulatot teremtenek. Az akrilbélyegzőkkel szemben azonban a lenyomatok pontos pozícionálása nagy gyakorlatot igényel, s a nem sikerült lenyomat sikeres újrabélyegzése szinte lehetetlen. Ugyanakkor teljes mértékben kedvelt és megszokott scrapbookeszköz mind a mai napig. A gumibélyegzőkhöz pigment és StazOn tintákat egyaránt használhatunk – ezek a finomszemcsés festékek tökéletesen visszaadják az akrilbélyegzők finom rajzolatát. Akrilfestékkel befestve az aprólékos, precíz minták a festék sűrűsége és a nagy szemcsék miatt nem adnak szép lenyomatot.
  • A gumibélyegzőkhöz nagyon hasonló a foam, vagy más néven szivacsbélyegzők családja. Dizájn szempontjából a tömör formák és vastag betűk a legelterjedtebbek. Fa nyéllel és akril lapra ragasztott változatban is gyártják. A foam bélyegzőket akrilfestékkel befestve kapjuk a legszebb, legkülönlegesebb lenyomatokat.
  • Hogyan kell használni? A gumibélyegzőket és a foambélyegzőket is nagyon egyszerű használni, hiszen már eleve „nyéllel” forgalmazzák őket. Helyezzük mintával felfelé az asztalra a bélyegzőnket. 2. Nyomkodjuk rá erőteljes mozdulatokkal a bélyegzőpárnánkat (vagy foam bélyegző esetén ecsettel vigyük fel a bélyegző felületére az akrilfestéket). 3. Vegyük kézbe a bélyegzőt a nyelénél fogva és erőteljesen, határozott mozdulattal nyomjuk a papírra. Fontos tudnivaló: NE MOZGASSUK ide-oda a bélyegzőnket, mert a kezünk elmozdulhat és a lenyomat szellemképes lesz! Ehelyett egyetlen függőleges mozdulattal emeljük fel a bélyegzőt. 4. Minden bélyegzés előtt tintázzuk be újra a bélyegzőnket. 5. Használat után azonnal mossuk le a tintát (vagy a festéket) langyos csapvízzel. Bélyegzőinkkel akkor bánunk legjobban, ha speciális, gumibélyegzők tisztítására is alkalmas bélyegzőtisztító folyadékkal tisztítjuk pecsétjeinket.
  • A gumibélyegzők és a foam bélyegzők tárolása a méretük miatt viszonylag nagy helyet igényel az akrilbélyegzőkkel szemben. Külföldön nagyon elterjedt módszer, hogy nyitott, keskeny polcokon tárolják a gumibélyegzőket, gumis oldalukkal a fal felé. Hiszen minden gumibélyegző fa nyelén látható a lenyomat mintázata. Ez a módszer áttekinthetővé teszi a kínálatunkat, de gyakori tisztítást igényel, ezen kívül a por és a fény nem hat jótékonyan a gumira, elöregítheti azt. Ezért javasolt a zárt szekrényben, alacsony fiókban vagy dobozban történő tárolás. Ha mégis megtetszik nekünk ez a módszer, akkor egy falra erősített, fakkokkal rendelkező üres fiókot is használhatunk erre a célra – nagyon hangulatos megoldás.
  • A foam bélyegzőket műanyag tasakokban vagy dobozokban is tárolhatjuk, az előző pontnál leírtak szerint. Tárolás szempontjából előnyük, hogy nincs akkora helyigényük, mint a gumibélyegzőknek.

Pin It on Pinterest

Share This