Oldal kiválasztása

Ha még nem tetted meg, nézd meg ezt a videót, amiben a képalátétek szerepét mutatom be: Hogyan emelik ki a fotót a képalátétek?

Ebben érintem az alább felsorolt képalátét-típusokat. Általánosan igaz, hogy nem szükséges alátétet használnod minden egyes fotóhoz. Például, ha a fotót eleve egy díszítőelem-keretbe helyezed, vagy ha több fotót használsz, és ezek közül van olyan, amelyik csak kiegészítő információként szerepel.

Néhány fő alátétfajta, ami szóba került

 • Kisbogaram

  Kisbogaram

  Színes vagy fehér keret: Legegyszerűbb és legáltalánosabb, ha magának a fotónak a fehér keretét használod alátétként. Hívasd elő úgy fotóidat, hogy kerettel kéred, vagy ha nyomtatod őket, akkor vágj nekik a fotópapírból vékony keretet. Ez rendkívül sok pluszt ad a fotónak, kiemeli környezetéből.

 

3.17. A mi napunk

3.17. A mi napunk

 • Egy másik általános és közkedvelt alátétfajta az, ha a fotót kartonra vagy albumpapírra helyezed és nagyon vékony látható csíkot hagyva csak belőle, körbevágod. Így egy nagyon frappáns és mutatós alátét keletkezik, amelyet akár tintával színezhetsz is.

 

Nerada Balázs

Nerada Balázs

 • Természetesen vághatsz szélesebb alátétet is, ha azt szeretnéd, hogy az alátétként használt papír jobban érvényesüljön.

 

 • Az alátétet nemcsak gondosan egyenesen vághatod, hanem akár tépheted is, ezzel is érdekes hatást elérve, természetesen ügyelve arra, hogy ez harmonizáljon az oldalad stílusával.
Magam, la!

Magam, la!

 • Nagyon dekoratív alátétmegoldás, ha a fotó alá többfajta papírt és/vagy szalagot helyezel, itt már tényleg csak a képzeleted szabhat határt.

 

 

 • 1 évtizede együtt

  1 évtizede együtt

  Rétegzett alátét: Ehhez nagyon hasonló, ha rétegezett alátéteket használsz, azaz a különböző, egymással harmonizáló papírdarabokat egymást fedve, itt-ott elforgatva helyezed a fotó alá.

 

 

 • Gigi

  Gigi

  Alátét kommentárral: Még praktikusabb megoldás, ha olyan alátétet választasz, amely nem csak arra szolgál, hogy a fotót kiemelje a háttérből, hanem elég nagy ahhoz, hogy magát a kommentárt is ráírd.

 

Mindegyik alátétre igaz az, hogy ha egyszínű albumalapra helyezzük az alátéttel rendelkező fotónkat, akkor érdemes vagy egyszínű kontrasztos papírt vagy mintás papírt választani. Illetve, ha a háttér feliratos, akkor mindenképpen az egyszínű alátét használata javasolt, mert csak az fogja kiemelni a képet a háttérből. Szerencsés, hogy ha az alátét színei visszaköszönnek az oldal egyéb papírjai vagy kiegészítői által.

Tanácsolom, hogy mindig mérlegeld, melyik fotóra és milyen eszközökkel szeretnéd a fókuszpontot irányítani, és eszerint válassz az alátét elkészítésének módjai közül!
Tipp: A fókuszteremtés egyéb módjáról a későbbiekben még szó lesz.

Pin It on Pinterest

Share This