Oldal kiválasztása

Ezt a témát egy videóval kezdem. Ha megnézted, kérlek, görgess lejjebb, ahol további érdekes kommentárírási technikákat osztok meg veled!

A fenti videóban ismertetett példákon túl próbáld ki az alábbi technikákat is scrapbook oldalaid kommentárjának megfogalmazása előtt és alatt. Vagy építs egy egész koncepciót az alábbi módszerek köré. Ha már kipróbáltad valamelyiket, miért ne tehetnél egy kirándulást a többi módszer területén is?

A scrapbokozást értelmezhetjük úgy is, mint az életszeretetünkről és életvitelünkről szóló sajátos portrét. Az egyszerű hétköznapok pillanatai, a sikerek, a magány, az önvizsgálat, a szomorúság, az őszinte öröm – ezek mind-mind olyasfajta dolgok, amelyeket érdemes scrapbookoldalba foglalnunk. Ha egyetértesz azzal, hogy egy kép többet mond ezer szónál, a kommentár (az olyasfajta leírószöveg, mely összecseng az oldalakon szereplő fényképekkel és képi megfogalmazással) viszont a kép hátterét mondja el. A kommentár érzelmet kelt, azon túl, hogy részleteket árul el arról az eseményről vagy témáról, amelyet megörökítettünk az oldalhoz kiválasztott fényképeinken.

Sok scrapbookos tart attól, hogy ha írásba foglalja gondolatait, azok nem fogják tökéletesen visszaadni azt, amit szeretnének, ezért inkább nem is írnak oldalaikra. Aggódunk a hangvételünk, a szóhasználatunk, a stílusunk miatt vagy esetleg attól, hogy túl terjengős lesz vagy túl rövid a szöveg. Ezek a minileckék a kreatív kommentárírási technikákról fognak szólni. A céljuk az, hogy hatásukra sikerüljön a napi sztorikat és a napi eseményeket inspriáló és magával ragadó kommentárrá varázsolni.

Dőlj hátra, és engedd szabadjára a benned lakozó alkotó embert, hogy kreativitás a kommentárírás területén is felszínre tudjon törni! Lelkesedésedet, érzéseidet és tapasztalataidat fejezd ki írásban – és scrapbookoldalaid vissza fogják tükrözni minden egyes átélt pillanat valódi jelentőségét.

 • Kölcsönvett gondolatok. Ha idézzük valaki más gondolatát, azzal őszinte nagyrabecsülésünket fejezzük ki a szerző iránt. Miért ne  kölcsönözhetnénk mi is mások gondolatait scrapbookoldalaink számára? Ez az egyik legegyszerűbb, és talán legkézenfekvőbb módszer arra, hogy leküzdhessük az ellenállásunkat vagy bizonytalanságunkat, amely készülő oldalunk kommentárjának megírása előtt elfogna bennünket. Vizsgáljuk meg más írott vagy elmondott, elénekelt gondolatait, könnyen lehet, hogy olyan szavakra vagy kifejezésekre lelhetünk bennük, amelyek érzelmi többletet és színezetet visznek a képileg már megkomponált alkotásunkba. Bátran kölcsönözzünk hát gondolatokat másoktól, amennyiben úgy érezzük, hogy tökéletesen kifejezik hangvételben, szóhasználatban és témájukban, amit mi is el szeretnénk mondani scrapbook oldalunkkal. Nézzünk erre példákat:
  Hirdetések • Ismert elnevezések, kampányok, dalcímek, könyvcímek • Definíciók • Versek, mondókák, dalszövegek • Idézetek, híres mondások
 • Egyszerű kezdetek. Rendezzük mondanivalónkat precízen megírt kis szógyöngyökké listák, kifejezések, ismétlések és a megtett lépések felsorolása formájában. Felfedezhetjük, milyen élvezetes tevékenység lehet már csupán a szavak és kifejezések összeírása is, hogy aztán azok rövid, szellemes és frappáns módon adhassák tovább életünk meséjét. Fogalmazás helyett tehát hozzunk létre szógyűjteményeket! Nézzük, hányféle formában tehetjük ezt meg?
  Ábécé • Ellentétek • Össze-vissza • Kedvencek • Érzékeink
 • Egyszerű mondatok. Írjunk le bizonyos rend szerint rövid mondatokat. Mi sem jellemezhetne bennünket jobban, vagy épp oldalunk alanyát ezeknél? S még gyorsan is elkészülhetünk vele.
  Lista • Évszámok • Évfordulók •Életleckék • Céljaink.
 • Ismétlések. Kezdjünk minden sort ugyanazzal a néhány szóval! Ha így teszünk egy szabadstílusú, saját magunk költötte verset kapunk. Ugyanakkor az ismétlés mindig hangsúlyoz valamit, mélyebb értelmet kap mindaz, amit többször mondunk el.
 • Lépésről-lépésre. Ha könnyed és szellemes módon szeretnénk egy eseményt vagy apró történetet elmesélni, próbáljuk ki azt a módszert, hogy a történet végéhez vezető „út”, vagyis az egyes esemény lépéseit vesszük sorra, s megszámozott mondatokba rendezzük. Mintha csak egy receptet írnánk. Ha mindehhez humor is társul, igazán sugárzó és hatásos eredményt fogunk elérni vele, az biztos. Ahhoz hogy egy ilyen lépésről-lépésre megtett utat könnyedén öszsze tudjunk írni, gondoljuk végig, mi mehetett végig kis (vagy nagy) szereplőnkben, mire gondolhatott, mialatt az a bizonyos dolog megtörtént vele.

Pin It on Pinterest

Share This