Oldal kiválasztása

Néhány évvel ezelőtt, 2010-ben a kezembe került egy klassz könyv. Nem az enyém volt, csak kölcsön kaptam, de egyszusszra elolvastam. Egy évek óta alkotó scrapbookos és egy rendszerezési szakember készítette (kell-e mondanom, hogy nők mind a ketten?). A címe: The Organized and Inspired Scrapbooker

Ez a könyv egy érdekes gondolattal kezdődik, mely alapján besorolhatja magát az ember különféle kategóriákba. E szerint a besorolás alapján osztja meg különböző tárolási és rendszerezési valamint alkotósarok-berendezési tanácsait a szerzőpáros az olvasóval.

Ez a gondolat megegyezik a lecke címével: Téged mi motivál a scrapbookozásra?

A kérdésre adott válaszból pedig kiderül, hogy ha eszerint az elv szerint kezdjük el kialakítani a kreatív munkakörnyezetet, hogy tudniillik az dominál az elrendezésben, akkor sokkal inspiráltabbak leszünk, s nagyobb örömmel ülünk le scrapbookozni.

Mindez pedig, ez a válasz, bár nem is gondolnád (én sem gondoltam, pedig annyira logikus és igazán megtetszett!), megelőzi a rendszerezést!

No, de miről is beszélek? Milyen választ adhatunk erre a kérdésre? Téged mi motivál a scrapbookozásra?

Az üdvözlő videóban és a már-már ars poetica-ként is felvállalható két összefoglaló videóban elhangzik pár dolog rólam is, az én scrapbookozási motivációimról. De, ez másnál teljesen különböző lehet. Engem a sztori, a történetmesélés motivál. Azt szeretem, ha elmesélhetek egy megtörtént esetet, életélményt vagy egy bennem megfogalmazódott érzést. De, van, akit teljesen más inspirál. Szedjünk ujjbegyre néhányat!

Motiválhat a scrapbookozásra…

 • egy fénykép, vagy fényképek,
 • a scrapbook hozzávalók és kincsek látványa,
 • összegyűjtött tárgyi emlékek,
 • a történet, amit el szeretnél mesélni.

Az említett könyv azt tanácsolja, lépjünk hátra és gondoljuk végig, mi a fő motivációnk? Nyilván előfordulhat olykor-olykor bármelyik eset. Hiszen nem mindig ugyanaz alapján döntünk, de valószínű, hogy valamelyik dominál.

Ami pedig a nagy ötlet ebben a megközelítésben szerintem az, hogy az alkotósarok (netán hobbiszoba) kialakításakor pedig, ennek figyelembe vételével tanácsos kialakítani a külső képet, azaz

 • ha a fotók motiválnak, helyezz ki, tegyél kézközelbe minél több fotót, amit rövidesen scrapbookalbumba foglalhatsz! Drótra csipeszelve, fotótároló dobozban, ideiglenes képkeretekbe.
 • ha a scrapbook hozzávalók látványa motivál az alkotásra, azaz ezután találsz hozzá fotókat és keresel sztorit, akkor valószínűleg jól érzed magad kreatív hobbiboltokra (papírboltokra) emlékeztető környezetben. Azaz, imádod, ha nyitott polcokon sorakoznak a saját hozzávalóid, áttetsző üvegcsékben láthatod a virágokat és megannyi csinos dolog vesz körül.
 • ha az összegyűjtött tárgyi emlékek sarkallnak az alkotásra, mert sokat utazol és tele vagy úti emlékekkel, akkor egy parafatábla vagy kis polc jó szolgálatot tesz az asztal fölött. Itt jól megférnek egymás mellett a meglátogatott helyekről származó képeslapok, apró fecnik és kis tárgyak melyek emlékeztetnek az élményekre, és arra, hogy hamarosan még klasszabb helyre kerülhetnek – az utazós scrapbook albumodba!
 • ha pedig a történet, a sztori késztet alkotásra, akkor valószínűleg, benned is először „belső alkotás” zajlik. Eszedbe ötlik egy esemény vagy egy szituáció, gondolkodsz rajta és ekkor nyúlsz a fotókért vagy egy-egy tárgyi emlékért, s csak ezután pakolod elő a csinos holmikat, amire szükséged lesz.

Talán már érezhető, hogy ez a fajta besorolás határozza meg azt is, hogy valaki a nyitott tárolási megoldásokat vagy inkább az elrejtett, zárt, feliratozott vagy felcímkézett dobozokat részesíti-e előnyben?

Minden megoldásnak azonban egy a lényege: legyen mindennek elég helye

 • ahol tárolhatod,
 • ahonnan könnyen előpakolhatod, majd
 • ahová alkotás után visszarendezheted a dolgaidat.

A következő leckékben ötleteket osztok meg veled a különböző hozzávalók tárolási megoldásaira, illetve segítek abban, mit tartalmazzon a tárolási kezdőkészleted.

Pin It on Pinterest

Share This