Oldal kiválasztása

szinkor01A színkorong a szivárvány színeit (azokat a színárnyalatokat, amelyekre a fehér fény felbomlik fénytörés esetén) vonultatja fel, kör alakban: vörös, narancssárga, sárga, zöld, kék, indigókék, lila, fekete, majd ismét vörös. A színkorong külső körén az elsődleges és a másodlagos színek láthatók. Az elsődleges és másodlagos színek keverékéből viszont létrehozhatjuk a harmadlagos színeket. A színkorong belső gyűrűin az egyes színek világosításával vagy sötétítésével létrejött változatok láthatók. A színek kör mentén történő elrendezésének köszönhetően könnyen észrevehetjük, hogy mely színek illenek egymáshoz – melyek harmonizálnak, melyek egészítik ki egymást vagy melyek alkotnak kontrasztot egymással.

  • szinkor02Elsődleges színek: A piros, a kék és a sárga. Ez a három szín egyenlő távolságban helyezkedik el egymástól a színkorongon, mintha egy szabályos háromszög egy-egy csúcsán kapnának helyet.

 

  • szinkor03Másodlagos színek: Ezek az árnyalatok két elsődleges szín keverékéből jönnek létre, s így kialakul a színkorongon egy másik „háromszög”. A lila például a piros és a kék közé esik, a zöld a kék és a sárga közé, a narancssárga pedig a sárga és a piros közé.

 

  • szinkor04Harmadlagos színek: Ezek az elsődleges és másodlagos színek kombinációiból jönnek létre, ennek megfelelően közöttük helyezkednek el a színkorongon.

 

A különböző művészeti ágakban, így a festészetben és a díszítőművészetekben rendszeresen használják és alkalmazzák a gyakorlatban is a színkorongot, színkereket. Ahhoz, hogy biztonsággal használd a színeket a jövőben, javaslom egy forgatható színkerék beszerzését. Ennek megkönnyítése érdekében az alábbi linkről letölthetsz két különböző funkciójú színkereket. Az egyik változat a színkeresésben segít (ablakos), a másik pedig a színsémák összeállításában.

Színválasztó korong letöltése»

  • szinkorHogyan használd a színkereket? Amikor ki akarod választani egy adott színséma árnyalatait, először forgasd a kereket a domináns díszítőszínhez. Ezután a nyilak segítségével választhatsz a harmonikus és kiegészítő színpalettából, s harmonizáló vagy az ellentétek vonzalmára épülő színsémát alakíthatsz ki.

A színelmélet és a színkerék használatának megértéséhez készítettem az alábbi videót. Remélem, hasznát veszed majd! Nézd végig!

Forrás: Caroline Atkins: A színes otthon, Alexandra Kiadó 2004, 19. old

Pin It on Pinterest

Share This