Oldal kiválasztása

A scrapbooking a személyességről szól. Igen, ha most azt mondod magadban, hogy számodra inkább az alkotásról, emlékek megörökítéséről, kreatív technikák alkalmazásáról, akkor is tökéletesen igazad van. De mindez ugyanúgy személyes döntéseid sorozatának eredménye. Ha engeded, hogy személyiséged, ízlésed, gondolataid, tehát az, aki te vagy gátak nélkül áramolhasson scrapbook összeállításaidon keresztül – ilyen értelemben tényleg a személyességről szól. Ennek egyik eleme a kommentár. Ha írott gondolataid is rákerülnek az oldalra (ennek szükségességét már ennek a fejezetnek az elején is tárgyaltam), mivel mással tehetnéd még személyesebbé, mint azzal, ha saját kezűleg írsz oldaladra vagy az albumodba. Ebben szeretnék bátorítást nyújtani.

A saját kézírásunk maga, egy pici darabka mibelőlünk: felismerhetően és összetéveszthetetlenül csak mi vagyunk. Személyes és egyedülálló. Amikor pedig érzelmekről szóló mondatokat kézzel írunk, akkor a kézírás személyes bája még inkább megmutatkozik. Ahhoz, hogy jól mutasson a kézírásunk, ugyanúgy gyakorlásra van szükség, mint annak idején az általános iskolában történt. Erőfeszítéseket kell tennünk a kívánt eredmény elérése érdekében.

Saját kézírásos betűtípusaink

Talán magad sem gondoltál még bele, de egy ember számos, kézírásos betűtípust használ létezik, amelyek mind különböznek egymástól, de mégis mind egyedi és csak az adott személyre jellemző. Például másképp írunk meg egy karácsonyi üdvözlőlapot, másképp írunk bele gyermekünk üzenőfüzetébe, ha a tanárnőnek címezzük, másképp írunk szerelmünknek, vagy magunk számára. Másképp néz ki egy előadáson készített jegyzetünk, és akkor is másképp írunk, ha a bevásárlólistát vetjük papírra. Ezekhez hasonlóan megalkothatjuk a scrapbook oldalakra szánt kézírásunkat is, ha nem folyóírással akarunk írni, hanem egy csak ránk jellemző, de talán áttekinthetőbb, még azt is megkockáztatom, hogy szebb kézírással akarunk írni.

Ebben szeretnék segítségedre lenni az alábbi videóval. Kérlek, miután elolvastad, görgess lejjebb és olvasd el a lecke további szöveges részét is, ami egy letölthető segédletet is tartalmaz.

Saját betűtípusEbben nagy segítségünkre lehetnek a kézírásos fontok. Válassz ki egyet a www.dafont.com oldalról. Egy olyat, amely legközelebb áll hozzád. Nyomtasd ki az adott font betűképét, majd, mint ahogy az iskolában is tetted, kezdd el lemásolni és gyakorolni az adott betűtípust. Ne írj, hanem minden egyes betűt egyenként rajzolj meg nagy méretben. Én annak idején a Marker Felt betűtípusba szerettem bele.

Készítettem ehhez egy négyzethálót, amit segítségképpen letölthetsz, és azon tudsz gyakorolni.

Segédlet saját betűtípus kialakításához

Ne felejtsd el, hogy mivel ez a saját betűtípusod lesz, ne szolgai módon másold le az egyes karaktereket, hanem építsd bele a saját kézmozdulataidat. Látod, hogy az enyém is mennyire különbözik már az eredetitől. Ha néhány sort, vagy akár egy egész oldalt teleírtál már ezzel a betűvel, hamarosan emlékezni fogsz erre az új írásmódra, és rövid időn belül részeddé válik. Eztán alkalmazd gyakran és meglátod, mekkora örömöt fog okozni az ilyen típusú írás.

Mindeközben ne felejts el olyan oldalakat is készíteni, amelyen saját folyóírásod is szerepel, mert az utókor éppúgy fogja értékelni ezeket is, mint újdonsült kézírásos betűtípusaidat.

Pin It on Pinterest

Share This