Oldal kiválasztása

A kreatív hobbi piacon számtalan lyukasztóval találkozhatunk. Ezeket az eszközöket remekül használhatjuk scrapbookoldalaink, minialbumaink díszítésére. Nézzük meg közelebbről, hogyan működnek!

Tipp: Ami a videóban nem hangzott el, de javaslom, hogy lyukasztás előtt fordítsd meg a lyukasztót és a beillesztett papírdarabot. Így, alulról, a lyukasztó alján keresztül, a kivágatnál ellenőrizhető a kivágásra kerülő papírrészlet. Így, ha épp számít, akkor pontos vágást érhetsz el és belekalkulálhatod, hogy milyen minta kerül majd kivágásra.

Miről is beszélek? Gyakran találkozhatunk olyan albumpapír mintázattal, amelyre pontosan illik a mintalyukasztónk (pl. kör vagy virágmotívum). Ez nem véletlen, hisz a tervezők is arra törekedtek, hogy az általános (angolszász) méreteket követve (1 inch, 1,5 inch stb. átmérőjű) lyukasztókkal könnyedén kivágható mintákat készítsenek.

  • Mintalyukasztók: A mintalyukasztók segítségével különböző szabályos mintákat vághatunk, például: kör, négyzet, fodros kekszforma. Ezeket a formákat remekül felhasználhatjuk oldalainkon, sőt még a negatív formát is tudjuk hasznosítani, például akrilfestékkel maszkként is felhasználható. Használhatjuk fotók kivágásához is. Az egyszerű mintavágó lyukasztóval különféle mintákat vághatunk ki papírból, amelyeket egyedi díszítőelemként használhatunk fel.
  • Bordűrlyukasztók A bordűr – azaz szegélylyukasztó arra szolgál, hogy gyönyörű, mintás illetve domborított papírszegélyeket készítsünk vele. Többféle mintázattal kaphatóak, van amelyik csak lyukaszt, van amelyik domborít is. A használatát mindig a papír közepén kezdjük, így haladjunk a papír széle felé. A kivágott részt mindig illesszük az előre berajzolt mintázatba, ezáltal lesz folytonos a lyukasztásunk. Ha még nem vagyunk gyakorlottak, akkor lyukasztás előtt mindig ellenőrizzük a hátoldalán a lyukasztani kívánt területet.  A lyukasztott papírt háttérpapírként vagy díszítőcsíkként egyaránt felhasználhatjuk.
  • Formakészítő lyukasztók: A lyukasztóknak ezzel a családjával bizonyára találkoztunk már, hiszen gyermekeink nagy előszeretettel alkalmazzák, illetve más kreatív hobbi kapcsán is megismerkedhettünk velük. Ide tartoznak a különböző formák, például virág, szív, maci stb. De az újabb kor vívmányai már lehetővé tették az olyan különlegességeket is, mint például a levélkészítő- vagy a virágkészítő lyukasztó. Ez utóbbiak lyukasztószettben kaphatóak: a csomagban találunk egy formalyukasztót (például virágszirom) és egy ugyanolyan formát mintázó domborítólyukasztót: így a kivágott mintát egyből domborítani tudjuk, ami a térbeli hatás elérésében segít. Együtt, ez a két lépésből álló lyukasztókészlet térbeli formákat készít (domborít, majd vág), ezért hívjuk formakészítő lyukasztóknak őket.

A lyukasztók esetében igaz, hogy inkább szánjunk lyukasztóinkra egy kicsit többet, hiszen ezeket rengetegszer felhasználhatjuk, az általuk kivágott minták felhasználásának csak a képzeletünk szabhat határt. Kerüljük az olcsóbb, márkátlan lyukasztókat, mert tapasztalatom szerint ezek használatához egyrészt sokkal nagyobb erőt kell kifejtenünk (nehezebben lyukaszt, csak a vékonyabb papírt viszi át) és sajnos a nem minőségi alapanyagok miatt rövid időn belül el is romolhat.

Pin It on Pinterest

Share This