Oldal kiválasztása

A videóban elhangzott néhány híresség neve, akik már a scrapbookozás hőskorában készítettek már scrapbookalbumokat. Az alábbi linkekre kattintva angol nyelven megtalálhatod néhányukat és másokét is.

  • Abraham Lincoln: The Lincoln-Douglas Debates – Ez a scrapbookalbum Abraham Lincoln és Stephen Dougles szenátor között zajlott hét vita újságkivágásainak gyűjteménye, az 1858-as szenátorválasztási kampányból, amely Illinois állam szenátori helyének megszerzéséért folyt. Az újságkivágatokat maga Lincoln gyűjtötte és ragasztotta bele ebbe az albumba. A margón személyes megjegyzéseivel látta el a cikkeket, amennyiben úgy érezte, kiegészítésre vagy kommentárra szorulnak. A link az Amerikai Kongresszusi könyvtár kincstárának nyilvános anyagára mutat.
  • Mark Twain: Interactive scrapbook – Mark Twain kreatív alkotó ember volt. Ismert volt arról is, hogy az utazásai során szívesen gyűjtött össze apró emléktárgyakat, szuveníreket és bizonyítékokat könyveinek sikeréről és saját előadásai visszhangjáról a sajtóból. Ezeket albumokba gyűjtötte és lelkesen cipelte magával mindenhová. Többször bosszankodott azonban az utazás során elveszett vagy kővé száradt ragasztók miatt, amelyek megakadályozták ezen alkotótevékenységében. Ezért feltalált egy olyan albumot, amelybe gyárilag széles ragasztós sávokat nyomtattak, hogy megkönnyítsék az emlékek behelyezését. Találmányát 1872-ben szabadalmaztatta, s 1901-ben már 57 különböző fajta scrapbookalbumot lehetett kapni, mely ezzel az eljárással készült. A link egy interaktív scrapbookalbumhoz vezet, melynek lapjait végiglapozva áttekintést kapunk Twain életéről.
  • Harry Houdini, XX. századi bűvész és szabadulóművész különleges scrapbook albuma. Egy antikvárius hívta fel egy Houdini szakértő figyelmét erre az albumra, 2013. júliusában, Kaliforniában.

A jelentősége abban áll, hogy Houdini száznál is több scrapobok albumot készített, s amelyek az Amerikai Kongresszusi Könyvtár tulajdonában vannak, s látogathatók. Azonban ez nem volt a gyűjteményben, erre tavaly bukkant rá egy antikvárius. Ez már maga érdekes, nem?

HoudiniScrapbookA témája szempontjából is különleges azonban: Houdini tevékenységét általában abban az időben a spiritizmussal kapcsolták össze, mert a mágus féltve őrizte titkait. Elszántan harcolt ez ellen, s ez a gyűjteménye, amire most fény derült, pont ezen, anti-spritiszta célból készült. Ebben az albumban a róla írt, spiritiszta cikkeket, hivatali értesítőleveleket gyűjtötte össze, némelyiket megjegyzéssel is ellátta…. Érdemes továbbkattintani erre a bejegyzésre, mert még több kép látható az albumból, amelyet a szakértő készített, s publikált az antikvárius engedélyével.

  • Őfelsége Erzsébet királynő ezt a scrapbook albumot nagymamája, Viktória királynő emlékére állíttatta össze a Királyi Levéltárban található dokumentumokból. Ennek virtuális formáját bárki megtekintheti az fenti linken. Az albumban található, saját jegyzetekkel, olykor kis rajzokkal kiegészített személyes levelekből, fényképekből, naplójegyzetekből és fotográfiákból megismerhetjük Viktória királynő életét és uralkodásának történetét egészen gyémánt jubileumáig. A fenti link pont, ahhoz a bejegyzéshez vezet, amelyben a királynő beszámol az esküvői szertartásról, s a margóra apró rajzot is készített a koszorúról és fátyláról…
  • Szenzációs hírrel robbantott a Newsweek 2014.01.08-i számában. Közzétették Marylin Monroe egykori scrapbook albumát, amit fotósának, Sam Shaw-nak ajándékozott. Az albumot 1973-ban, 10 évvel Marylin halála után ajándékozta a fotós Lawrence Schillernek, aki most lehetővé tette az album megtekintését. Schiller elmondása szerint 10 évig az album egy barna papírtasakban volt… A linken a Newsweek cikkét tekintheted meg erről.

Ha nem tudsz angolul, viszont van két perced, ebben a videóban egy filmet nézhetsz meg a scrapbook album lapjairól. Oldalain Marylin kézírása is látható (a videó a reklám után indul).

MonroeScrapbook

Pin It on Pinterest

Share This