Oldal kiválasztása

Scrapbook oldalainkon talán az albumpapíroknak van a legnagyobb szerepe a dizájn kialakítása szempontjából. Hiszen akár az oldal háttereként, akár kiegészítőelemként használjuk őket, színük, mintázatuk, textúrájuk alapvetően meghatározza az oldal hangulatát.

A végső képhez, persze a képaláírás szövege, a fotók és a díszítőelemek ugyanúgy „hozzáteszik a magukét”, de az albumpapírok, a nagy felület miatt alapként szolgálnak. Így erősen befolyásolják a végeredményt.

Az albumpapírok fajtái

kartonok

    • Háttérkarton: SavmentesSavmentes: Azokak az alapanyagoknak a gyártása során, amelyek csomagolásán feltüntetik, hogy savmentesek, ill. sav- és ligninmentesek, nem használtak fel olyan adalékanyagokat, amelyek évek múltán kioldódva tönkretehetnék fényképeinket. (angolul: acid free és lignin free), egyszínű, többnyire az albumpapíroknál vastagabb alapkarton. Létezik textúrált, domborított és sima változata is. A szivárvány minden színében elérhető, élénk és pasztell színekben egyaránt kapható. Az albumoldalak alapjául vagy képalátétként is használjuk.

scrapbookpapirok

  • Scrapbookpapír: SavmentesSavmentes: Azokak az alapanyagoknak a gyártása során, amelyek csomagolásán feltüntetik, hogy savmentesek, ill. sav- és ligninmentesek, nem használtak fel olyan adalékanyagokat, amelyek évek múltán kioldódva tönkretehetnék fényképeinket. (angolul: acid free és lignin free), egyszínű és mintás háttérpapírok, létezik sima vagy dombornyomott, kétoldalas és egyoldalas változatban is. Ezen kívül gyártanak csillámos, fényes fóliával és bársonyporral díszített felületűek is. Mintázatát tekintve egyszínű, pöttyös, csíkos, kockás, apró mintás, nagymintás típusokat különböztetünk meg. Többnyire kollekciókban kerülnek ki az elárusító-helyekre, ezzel is megkönnyítve a felhasználásukat. A scrapbookpapírokat ezen kívül nemcsak teljes méretükben, hanem manapság már osztott formában is mintázzák. Ez alatt azt értem, hogy külön díszítőelem-csíkokat, kommentár-kártyákat, kivágható betűkészleteket, vagy zsebes scrapbookhoz használható kártyákat és idézetes blokkokat is terveznek ma már scrapbookpapír méretű alapra.
  • Textil- és speciális papír: A kézzel készített vagy anyaggal bevont scrapbook papírokat természetes alapanyagokból gyártják, számtalan textúrájú és mintázatú változata létezik. Ide tartoznak a mulberry (rostszálas) papírok, a merített papírok.
  • Transzparensfólia és overlay: Átlátszó, vékony papír vagy filmszerű műanyag fólia, előnyomott mintázattal vagy anélkül. Többnyire egyszínű háttérpapírok díszítésére használjuk teljes nagyságban vagy egy részét felhasználva. A mintázat nélküli változat, speciális vivőanyagot (olajbázisú bélyegzőtinta, lakkfilctoll) használva alkalmas plusz díszítőelemek vagy akár fehér tollal írt kommentár elhelyezésére is.
  • Pausz: Félig átlátszó, mintás vagy minta nélküli változatokban is gyártott papírok. Számos textúrájú változata ismert, léteznek csillámporral (glitterrel) díszített és domborított változatban is. Mivel nem porózus felületűek, ezekre a papírokra is, ugyanúgy, ahogy a transzparensfóliákra, csak speciális tintával lehet írni vagy bélyegezni.
  • Stancolt háttérkarton és albumpapír: Olyan savmentesSavmentes: Azokak az alapanyagoknak a gyártása során, amelyek csomagolásán feltüntetik, hogy savmentesek, ill. sav- és ligninmentesek, nem használtak fel olyan adalékanyagokat, amelyek évek múltán kioldódva tönkretehetnék fényképeinket. (angolul: acid free és lignin free), kartonok vagy albumpapírok, melyek nem „teljes” négyzet alakúak, hanem gyárilag előrevágott mintázat szerint formára vágták. Léteznek csupán egy oldalon, vagy mind a négy oldalon, a szélén vágott, valamint teljes egészében áttört mintázatú háttérkartonok is. A mintázat lehet bármilyen absztrakt minta, virág vagy különböző motívumok, sőt számok és betűk is. Nagyon szépen kiegészíthetjük kompozíciónkat egy-egy ilyen stancolt papírból vágott papírcsík alkalmazásával.

Láttad már a scrapbookpapírokról szóló videót? Ha még nem, feltétlenül nézd meg!

Pin It on Pinterest

Share This