Oldal kiválasztása

BelyegzotintakScrapbookHu

Bélyegzőlenyomatunk minőségét és kinézetét befolyásolhatja, hogy milyen tintafajtát (bélyegzőpárnát) használunk hozzá. Most megismerkedhetsz a legalapvetőbb, scrapbookban is használatos tintafajtákkal.

  • Pigment tinta – Ez a tintapárna sok pigmentet tartalmaz, azaz élénk színekben árusítják. Párnája általában puha, így a lapszél-öregítéshez kiválóan, egyéb segédeszköz nélkül alkalmazható. Lassan szárad, ezért hődomborításhoz használható.
  • Dye ink tinta – Erre a tintapárnára az jellemző, hogy gyorsan szárad, a párna maga, feszített vászon, ezért kemény a felülete. Részletgazdag lenyomatok készítéséhez kiváló, mert folyadékban oldott, finom, apró pigmentszemcséket tartalmaz. Hődomborításhoz nem nagy sikerrel alkalmazható. Lapszélöregítéshez külön szivaccsal érdemes felvinni.
  • Fluid Chalk– magyarul folyékony tinta. A Fluid Chalk abban különbözik a pigment tintától, hogy sötétebb alapon is látható, mert fedő festék. Viszont nem eredményez éles lenyomatot, inkább, a nevéből adódóan is, a krétaszerűség jellemzi. Száradás után olyan érzetet kelt, mintha krétáztunk volna a felületre.
  • StazOn tinta – Azonnal száradó, éles lenyomatot eredményező tinta, vízzel nem oldható, ezért a bélyegzett nyomatok akvarellfestéséhez kiválóan alkalmazható. Lapszélöregítéshez nem ajánlom. Porózus és nem porózus felületre egyaránt felvihető. Megj. Ezt a típusú tintát az „archival” jelzővel is szokás illetni.
  • StazOn Opaque tinta – A StazOn továbbfejlesztett változata, nem porózus (fém, fólia, üveg) felületekre ajánlom, teljesen átlátszatlan, fedő tinta. Rögtön megszárad, így nem maszatolódik el. Utántöltővel kapható, amely 4000 bélyegzést tesz lehetővé.
  • Distress Ink – Elsősorban lapszélek és papírdarabok öregítésére kifejlesztett tintapárna. Felviteléhez külön szivacsot (sminkszivacs is jó hozzá!) vagy applkikátort használj. A különböző színeket egymással vegyítve érheted el az igazi, öregített hatást.
  • Glue Pad tintapárna – Lényegében nem tinta, hanem ragasztófolyadék, amelyet bélyegzéshez használhatsz. Segítségével pasztellkrétát, csillámport, domborítóport rögzíthetsz a papírra.
  • Watermark tinta – magyarul vízjeltinta. Speciális tintapárna, amellyel az eredeti papírunk színénél egy árnyalattal sötétebb bélyegzett motívumot kaphatsz. Elsősorban egyszínű papíron való használatra ajánlom, különleges háttérmotívumok elkészítéséhez.
  • Embossing tinta – hődomborításhoz gyártott, átlátszó tinta. Segítségével domborítóport rögzíthetsz a papírra, amit hőlégfúvóval kell fixálni.

Pin It on Pinterest

Share This